Portret van een Ierse lasser

July 19, 2023
Johnny Burke is een derde generatie metaalbewerker in Ierland. Hij heeft een passie voor ambachten, maar ook voor gereedschap, technologie en innovaties in de gereedschapsbranche. Een van Johnny's dromen en wensen is om zijn vakkennis door te geven aan de volgende generatie.

Laten we samen kennismaken met Johnny. Veel leesplezier!


Hoe heet je en wat voor werk doe je?

Mijn naam is Johnny Burke en ik ben een trotse lasser uit Ierland.

Wanneer en hoe ging je carrière als ambachtsman van start?

Ik ben een derde generatie metaalbewerker, dus het zit me min of meer in het bloed. Ik begon in deze branche te werken door mijn vader. Toen ik opgroeide volgde ik hem zo'n beetje overal. Ik hield van het werk dat hij deed en van de geur van laswerk en heet metaal.

Vertel ons iets over je dagelijkse werk. Aan welke projecten werk je en welke gereedschappen en technologieën gebruik je daarbij?

Gelukkig voor mij is geen werkdag hetzelfde en zijn er altijd weer nieuwe uitdagingen. Van het lassen van buizen tot het werken met pijptangen. Deze afwisseling houdt het werk spannend en inspirerend. Werken met verschillende materialen stelt je kennis op de proef en zorgt ervoor dat je op de hoogte moet blijven van nieuwe technologieën: van koolstofbuizen tot roestvast staal, koper en kunststof ... er is van alles waar je op moet letten.

Wat is het leukste aan je werk als ambachtsman? En wat is het meest uitdagende?

Ambachten zijn continu in ontwikkeling. Ik denk dat dit een van de leukste onderdelen van mijn werk is. Er zijn altijd nieuwe dingen om te leren en nieuwe gereedschappen die je leven gemakkelijker maken en de mogelijkheden van je werk uitbreiden. Het meest uitdagende zijn de deadlines, die tegenwoordig steeds strakker worden. Maar het is nog altijd belangrijk om trots te zijn op je werk en het naar behoren te doen. Je kunt dus nergens mee sjoemelen.

Hoe en wanneer heb je RIDGID ontdekt?

Er zijn een paar merken die mijn vader me heeft leren gebruiken. RIDGID behoort tot deze merken als het aankomt op gereedschap voor leidingwerk. Hij heeft er altijd op kunnen vertrouwen, en ik ook!

Wat is je favoriete RIDGID-gereedschap en waarom?

Moeilijk om er eentje uit te kiezen, waarschijnlijk omdat ik voor draadsnijden en afschuinen dagelijks vertrouw op meerdere RIDGID gereedschappen. Als ik toch moet kiezen, dan is het de heavyduty-pijptang. Die heb ik elke dag wel in de hand!

Laten we het hebben over de RIDGID B-500-afschuinmachine voor buizen. Waar gebruik je deze voor (welk buizenmateriaal, welke diameter)? Wat vind je van dit gereedschap?

De RIDGID B-500 is een echte game changer! Bij buizen met een standaardmaat van 6 inch en 8 inch ben je voor een klus van 15 tot 20 minuten al gauw 3 à 4 minuten minder kwijt, terwijl de buis veel gelijkmatiger wordt afgeschuind. Als gebruiker word je er ook minder moe van en kun je productiever werken. Je bent minder tijd kwijt aan het afschuinen en voorbereiden, zodat je meer tijd overhoudt voor het lassen van de buizen.
Het is zeer gebruiksvriendelijk gereedschap en je kunt eenvoudig wisselen tussen verschillende koppen. Ze zijn ook super stevig, en kunnen dus tegen een stootje en geven nooit problemen.

Als je denkt aan RIDGID, wat is dan het eerste dat bij je opkomt?

Als ik de naam RIDGID hoor, denk ik aan kwaliteit en de beroemde rode pijptang! Als ik het woord buizen hoor, denk ik aan RIDGID. Je ziet zo iemand voor je aan het werk met die rode pijptang! Ik denk ook aan de geur van de draadsnij-olie uit de draadsnijmachine ... Dat is RIDGID voor mij!

We zijn dit jaar 100 jaar geworden. Heb je een boodschap voor ons?

Blijf doen wat jullie doen! Jullie doen het al generaties lang goed! Ik hoop dat ik de traditie kan voortzetten en een rode pijptang mag doorgeven aan mijn dochter en zoon.


BLIJF IN CONTACT MET ONS, WORD LID VAN ONZE MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF EN ONTDEK ONZE KANALEN OP SOCIALE MEDIA: HIER.